Parlament

Det ungarske parlament blev bygget mellem 1885 og 1902. Dette var et resultat af en lov født i 1880, hvor de besluttede at bygge deres eget parlament for Ungarn i Budapest, og alle forslag skulle fremlægges inden 1. januar i 1883. Det blev diskuteret, hvilke af forslagene var at vinde, men det, der blev besluttet uden problemer, var placeringen. Det skulle naturligvis ligge på et område med masser af plads, altså lidt uden for Budapests indre centrum dengang. Så Kossuth Tér var et naturligt sted for byggeriet.

Den vindende arkitekt var Imre Steindl, en meget vigtig ungarsk arkitekt, der levede i denne periode. Arkitekten døde desværre blot nogle uger før parlamentsbygningen stod færdig. Selvom bygningen endnu ikke var færdig, brugte de den stadig til at fejre det ungarske årtusinde i 1896. Bygningen er symmetrisk, så hvis du ville skære den i to på midten, ville begge sider stadig se ens ud. Interessant nok varede byggeriet i løbet af de 17 år i gennemsnit 1000 mennesker arbejdede på bygningen hele tiden.

Parlamentet i Budapest

Besøgende information om det ungarske parlament

Kunne du tænke dig at se det ungarske parlament med dine egne øjne på indersiden? Nedenfor kan du læse mere om besøgstimerne, hvor meget det koster at besøge det ungarske parlament og meget mere.

Hvor meget koster det at besøge parlamentsbygningen i Budapest?

Priserne er sidst opdateret i januar 2024.

  • Voksne fra Ungarn eller EU: 6000 HUF
  • Voksne for uden for EU: 12.000 HUF
  • Studerende fra Ungarn eller EU: 3000 HUF
  • Studerende fra lande uden for EU: 6000 HUF

Børn under 6 år kan komme gratis ind, mens studiebilletten er gyldig for studerende mellem 6 og 24 år.
Der er også rabat på familiebilletter til familier, der besøger det ungarske parlament.

Hvad er åbningstiderne for Folketinget?

Parlamentet åbner kl. 8.00 og er åbent til kl. 18.00 (undtagen november og december, hvor bygningen er åben til kl. 16.00).

Hvor kan jeg købe billetter, hvis jeg vil besøge det ungarske parlament?

Du kan købe billetter, når du besøger parlamentsbygningen, men det er bedre at bestille din billet, før du ankommer til parlamentet. Du kan bestille din billet online på https://jegymester.hu/event-host/900/parlament. Når du besøger webstedet, ser du muligvis den ungarske version af webstedet først. Hvis det er tilfældet, se øverst på siden, hvor du vil se to små bogstaver “HU”. Klik på denne og skift til “EN”, og du vil i stedet se den engelske version af hjemmesiden.

Inde i det ungarske parlament

Inde i parlamentet kan du se masser af specielle rum, trapper, malerier og selvfølgelig den ungarske krone med kronjuvelerne ved siden af selve kronen. Tidligere lå kronen i Nationalmuseet ved Astoria, men den 1. januar i år 2000 blev den taget fra Nationalmuseet til Folketinget. Kronen er ikke den krone, de engang brugte til at krone kong Stephen som den første konge af Ungarn, denne har en oprindelse nogle hundrede år senere. Alligevel har det stor værdi for det ungarske folk, og det var en stor glæde, da det vendte tilbage til Ungarn i 1970’erne efter at have tilbragt en del år i USA.

Det ungarske parlament er smukkest fra Buda-siden (set fra Batthyány Tér) eller fra Fiskerbastionen. Hvis du vil have det endnu bedre, kan du nyde udsigten fra en Donau-krydstogt om natten!

Det ungarske parlament
Det ungarske parlament

Hvornår tænder de lyset på parlamentsbygningen?

Vil du gerne se parlamentet om natten, ligesom du gør på billedet ovenfor? Hvornår tænder de lyset? Der er ikke et fast tidspunkt for dette, men generelt er det lige efter solnedgang. Som følge heraf tændes lysene senere på sommeren og tidligere om vinteren.


Har du yderligere spørgsmål om det ungarske parlament? Brug kommentarfeltet herunder og stil dit spørgsmål!