Blog

Diasshow fra årets julemarkeder i Budapest [2023]!

Julemarkedet på Vörösmarty-pladsen og ved Stefansbasilikaen åbnede begge den 17. november. Vi var der i åbningsweekenden for at tjekke, hvad der sker, og hvad der er nyt i 2023. I stedet for at skrive om det, vil vi selvfølgelig vise dig en hel del billeder, som et billede af siger mere end tusind ord.

Hvis du vil læse generel information om julemarkederne i Budapest, så klik på linket for en detaljeret artikel med information om placeringen af julemarkederne, datoerne for Budapests julemarkeder, hvad man skal spise på julemarkederne, hotelanbefalinger, og så meget mere.

Ligesom i 2022 er det populære tog for børn vendt tilbage til Vörösmarty-pladsen. Det er helt gratis at køre, og børn kan nyde to runder, før de skal tilbage i kø for at komme tilbage på toget igen.

Midt på Vörösmarty-pladsen er der mulighed for at deltage i nogle online spil, hvor du konkurrerer med andre mennesker på julemarkedet. Du skal scanne QR-koden og oprette en profil for at deltage. Hvis du er heldig, kan du endda vinde nogle præmier.

Ved Stephens Basilica er den populære skøjtebane vendt tilbage.

Udover disse ekstra programmer finder du alle de populære boder, der serverer traditionelle ungarske retter, og selvfølgelig masser af boder, hvor du kan købe kunsthåndværk, slik og fede souvenirs fra Ungarn.

Hvad venter du på? Kom til Budapest og oplev julemarkederne selv!

Fem grunde til at deltage i en løbekonkurrence i Budapest!

Der er masser af artikler online, der fortæller dig seks grunde til at besøge Budapest, ti skjulte perler i Budapest, syv fejl du ikke skal begå i Budapest, og 33 ting, du skal spise, mens du er i Budapest. Spiser du alle de ting, får du sikkert maveproblemer og har svært ved at rejse hjem, men intentionen bag er god! Denne artikel vil dog give dig fem grunde til at deltage i en løbekonkurrence i Budapest. Er du klar til at blive inspireret?

Ikke mange tænker på at træne og løbe, når de planlægger deres rejse til Budapest. I stedet læste de om de fantastiske attraktioner som det ungarske parlament, Gellert-bakken og Slotsdistriktet. Derefter læste de om disse fantastiske aktiviteter såsom et flodkrydstogt på Donau, et afslappende bad i Szechenyi termiske bad og en vinsmagning i en vinkælder eller i en vinbar.

Men lad os vende tingene om og gøre din rejse til Budapest endnu mere interessant, inspirerende, sund og udfordrende!

Tingene bliver bedre, når du investerer din tid og energi!

Det er en kendt sag, at tingene bliver bedre og mere interessant, hvis man investerer. En fodboldkamp bliver meget mere interessant, hvis du satser 1 euro på udfaldet sammenlignet med bare at se uden noget på spil. Hvis du bruger tre timer på at læse om ungarsk historie før din ankomst, vil du forstå meget mere, når du ser de forskellige bygninger og hører om de forskellige konger og historiske hændelser på guidede ture, under dit flodkrydstogt eller andre steder. Med andre ord, at investere tid og energi giver dig mere tilbage… det er et generelt princip!

Men hvad har det at gøre med at deltage i en løbekonkurrence i Budapest?

1. Du har et mål med din rejse til Budapest!

Hvis du tilmelder dig en løbekonkurrence i Budapest, besøger du den ungarske hovedstad med en vision. Målet er ikke bare at ankomme, have det sjovt og tage afsted, men det handler om mere. Du vil udrette noget. Måske er dit mål at løbe et 5 km løb? Eller kommer du for at løbe 10k, eller måske et halvmaraton eller et maraton? Der er mange muligheder, men de betyder alle, at du skal pakke dit tøj anderledes. Du skal lave plads til løbesko, noget løbetøj og måske din heldige drikkedunk.

Hvis du løber i en konkurrence i Budapest, får du pludselig et andet perspektiv. Din rejse handler ikke kun om at forbruge, det handler om at opleve, give og mest af alt at leve!

2. Din rejse starter måneder før du rejser til Budapest.

Hvis du kommer for at løbe i Budapest, starter din rejse måneder før du flyver til Budapest (eller rejser med bil, tog eller bus). Fra første øjeblik vil du begynde at tænke på din fremtidige rejse og forberede dig på den. Når du løber op og ned af gaderne i din hjemby, når du besøger parker, søer og bjerge for at forberede din krop, vil du have Budapest på hjertet. Dette vil give et særligt fokus på din rejse, og du vil også bruge masser af tid på at meditere over, hvad du kan forvente i løbet af dine dage i Ungarn.

hoteller og lejligheder i budapest

3. Det er en vidunderlig mulighed for at mødes med lokalbefolkningen!

Løbekonkurrencer er fantastiske. De har en særlig atmosfære, og det er en fantastisk måde at møde lokalbefolkningen på. Mange løbekonkurrencer har efterfester, hvor du kan danse, synge, drikke og hygge dig sammen med de andre løbere. Selvom der er masser af landskampe, der deltager i de forskellige konkurrencer, kommer de fleste løbere fra Ungarn. Som et resultat er det en vidunderlig chance for at få en snak med lokalbefolkningen, spørge dem om politik, få nogle autentiske anbefalinger og måske drikke en kold øl sammen med dine nye venner.

Måske vil din løbeoplevelse i Budapest betyde starten på nogle helt nye venskaber.

4. Det er sundt, og måske en start på noget nyt i dit liv!

At bevæge din krop er sundt. Det vil have en god effekt på din krop, og der er mange andre fordele ved at løbe. Vidste du, at løb er godt for din hjerne og for at forbedre din hukommelse? Løb frigiver endorfiner i din krop, af mange omtalt som lykkehormonet. Dit hjerte vil også være glad for at pumpe blod i et højere tempo i din krop. Hvis du er helt ny til at løbe, kan det være en god idé at konsultere en læge eller en anden professionel, inden du starter, bare for at få nogle gode råd til, hvordan du begynder at træne og forberede dig til løbekonkurrencen i Budapest.

Efter at have løbet i Budapest, vil du højst sandsynligt forelske dig i løbekonkurrencer. Når du vender hjem, vil der kun gå et par dage, før du begynder at lede efter flere løbekonkurrencer; måske i Budapest eller måske i en anden by i Europa? Der er masser af løbekonkurrencer i hele Europa. Hvis du kan lide Budapest, vil du sikkert også nyde byen Prag med alle dens løbekonkurrencer!

Måske er dette starten på en ny æra, hvor du rejser rundt i hele verden for at løbe i alle mulige løbekonkurrencer.

5. Du kommer til at udforske byen mens du løber!

Når du kommer til Budapest, planlægger du sandsynligvis at se de vigtigste seværdigheder og bygninger i byen. Vidste du, at mange af løbekonkurrencerne finder sted i centrum af Budapest? Som et resultat vil du se de smukke attraktioner og bygninger, mens du løber op og ned ad Budapests gader. Det er også meget almindeligt at bruge de lavere veje langs Donau, hvilket betyder, at du kan nyde det storslåede Donau-panorama mod Buda- og Pest-siden, mens du løber. Hvis du deltager i et af aftenløbene, ser du måske endda Budapests storslåede bygninger smukt oplyst, mens du løber. Tro mig, det vil give dig et ekstra boost, der vil gøre det endnu bedre og mere mindeværdigt at løbe.

Ovenfor kan du se et billede fra en natløbskonkurrence ved Puskas Arena i Budapest.
Ovenfor kan du se et billede fra en natløbskonkurrence ved Puskas Arena i Budapest.

Føler du dig inspireret til at tilmelde dig en løbekonkurrence i Budapest? Du kan læse mere om kommende begivenheder i vores Budapest-kalender. Der kan du også få information om koncerter, festivaler og andre ting, der vil ske i den ungarske hovedstad i fremtiden.

Er Margaret-øen et besøg værd?

Mange mennesker kommer til Budapest med begrænset tid. Måske har du kun 48 timer i den ungarske hovedstad. Hvad er de vigtigste steder at besøge? Hvilke aktiviteter ville det være en fejl at springe over? Er Margaret-øen et par timer værd under din rejse til Budapest?

Vi har netop opdateret vores guide til Margaret-øen i vores Budapest-guide. Vi har inkluderet, hvad vi mener er ti af de mest overbevisende grunde til at besøge øen, når du kommer til Budapest. Hvis du læser artiklen og tænker, at den ikke er noget for dig, så er den nok ikke værd at prioritere.

Men hvis du læser artiklen og synes, det lyder sjovt, så bør du nok tilføje Margaret-øen til din rejseplan. Er du klar til at lære mere om, hvad øen har at byde på?

Glem ikke, at du kan læse om mange andre fede aktiviteter, programmer og attraktioner i Budapest i vores Budapest Guide. Hvis du leder efter begivenheder, der finder sted i Budapest under din tur til byen, så kig på vores Budapest-kalender for at finde ud af, hvad der sker.

Jesus bringer julegaverne i Ungarn!

Mange Hollywood-film viser familier, der sidder foran et juletræ. Pludselig hører de nogen, der banker på døren, og der er han, julemanden. Han har en pose fuld af gaver, og julen er her. Dette sker normalt den 24. december, men nogle steder den 25. december. Andre steder kommer julemanden på sin slæde i løbet af natten og sørger for, at alle gaver er på plads, når alle vågner den 25. december. Hvad sker der i Ungarn? Det er faktisk meget anderledes!

Ungarn har nogle ligheder med Holland, fordi deres Sinterklaas (julemanden) ankommer med gaver den 5/6 december. I Ungarn vasker alle børn deres sko den 5. december, velvidende at julemanden kommer med slik og andre dejlige ting i løbet af natten (hvis skoene er pæne og rene). Med andre ord kommer julemanden den 6. december i Ungarn. For mange mennesker i Holland slutter julegaverne den 6. december, men sådan er det ikke i Ungarn.

Jesus bringer gaverne den 24. december.

Først og fremmest fortæller mange mennesker til deres børn, at englene kommer med træet og dekorationerne. Som et resultat, hvis du besøger Budapest den 24. december og går op og ned ad gaderne mellem 12.00 og 15.00, vil du se masser af forældre og/eller bedsteforældre ude at gå med børn. Hvorfor det? De skal forlade huset omkring dette tidspunkt, for at Jesus kan komme til husene med alle gaverne, og englene har travlt med at dekorere træet.

Når børnene vender tilbage, er træet pyntet, og forhåbentlig er der masser af gaver under det.

Hvad betyder det, at Jesus kommer med gaverne?

For det første er det ikke en tradition blandt børn at fortælle deres forældre og familie, hvad de ønsker at få fra de forskellige personer i deres omgivelser. De udarbejder kun en liste, som de fortæller deres forældre om, som senere fortæller Jesus om alle disse ønsker. Under juletræet vil du sjældent se klistermærker, hvor der står “Til Tom” og “Fra mor og far.” Årsagen er enkel, Jesus bragte gaverne, så det ville være “forkert” at tilføje sådanne navnemærkater til gaverne.

Efterhånden som børnene bliver ældre, forstår de, hvad der virkelig foregår, men de fleste ungarere elsker denne tradition, og de taler med glimt i øjnene om dengang, hvor de troede, at Jesus var den, der faktisk kom med gaverne.


Det var en lille artikel om, hvordan ungarerne fejrer jul, og hvad du kan forvente, hvis du kommer til Budapest omkring jul. Du kan læse mere om jul i Budapest og om de populære julemarkeder i Budapest her.

Hvordan kommer man til atletikstadionet i Budapest?

Budapest er vært for verdensmesterskabet i atletik i sommeren 2023. Det er den største begivenhed nogensinde arrangeret i Ungarn, og et helt nyt stadion venter atleter og publikum. Men hvordan kommer du nemt til stadion? Kan jeg parkere min bil ved stadion?

Vi har skrevet en grundig artikel om verdensmesterskabet i atletik i vores Budapest Guide, og der finder du masser af information om stævnet og også svar på ofte stillede spørgsmål. Vi har været inde på at rejse til stadion, men i denne artikel vil vi give dig mere uddybende svar.

Kan jeg parkere min bil ved atletikstadionet?

Hvis du kommer til Budapest i bil for at se på verdensmesterskaberne i atletik, så ved du sikkert, at det kan være et problem at finde en parkeringsplads. Der er ingen stor parkeringsplads ved siden af stadion. Hvad skal du så gøre?

Der er flere muligheder.

1:) Parker din bil et andet sted, og brug offentlig transport.

Dette er en fantastisk mulighed, og det kan være den nemmeste løsning. Med andre ord, rejs til centrum af Budapest, med sporvognslinje nummer 2 til endestationen, og gå til stadion derfra. Du kan læse mere om mulighederne for offentlig transport senere i denne artikel.

2:) Gå på indkøb i OBI.

Der er en OBI butik (gør det selv forhandler) tæt på stadion. Denne parkeringsplads kan blive pakket under arrangementet, men det kan være en løsning (OBI vil sandsynligvis ikke støtte denne mulighed, så fortæl dem ikke, at vi kom med forslaget). Køb en hammer og noget andet nødvendigt tilbehør, lad din bil stå på parkeringspladsen og gå til stadion.

3:) Parker din bil i TESCO

En TESCO butik ved Soroksari út er meget tæt på stedet. Her betaler du for din parkering baseret på længden af dit ophold. Det er meget billigt, så det vil ikke koste en formue, og det er måske den bedste løsning for dem, der ankommer til Budapest i bil til en aften eller en begivenhed i dagtimerne.

Jeg vil gerne til stadion med taxa!

Tingene er meget nemme, hvis du vil bruge en taxa for at komme til stadion. Find en taxa, bestil en taxa via dit hotel eller din restaurant, og lad dem køre dig til stadion. Der vil med sikkerhed være mange pirattaxaer rundt på stadion, så brug kun taxaer, du selv har bestilt, eller taxaer tilhørende et anerkendt firma som Radio Taxi, eller du kan bruge tjenesten BOLT.

Jeg vil gerne bruge offentlig transport.

Adskillige busser, sporvogne og tog (HEV) kører i nærheden af atletikstadionet. De bedste muligheder for at komme til stadion er ved at bruge sporvognslinje nummer 1 eller 2 og derefter forlade sporvognen ved stoppestedet Közvágóhíd. Sporvogn nummer to kører langs Donau, hvilket gør det til Budapests smukkeste sporvognstur. Dette er den ideelle sporvogn, hvis du bor i centrum af Budapest.

Sporvogn nummer et kører langs den store ring i Budapest, hvilket gør det til en god løsning, hvis du bor i nærheden af denne populære ring i Budapest. Den starter på Buda-siden nær Árpad-broen og ender på Buda-siden igen ved Kelenfoldi-banegården (undervejs kører den på Pest-siden og stopper ved siden af atletikstadionet).

Du kan rejse med det grønne tog nummer 7 (HEV) til stoppestedet Müpa – Nemzeti Színház. En offentlig transportbåd vil også sejle til atletikstadionet under verdensmesterskabet i atletik.


Det er det. Du er nu klar til at rejse til stadion under verdensmesterskaberne i atletik i Budapest. Glem ikke at være tidligt på stadion, og vær forberedt på forsinkelser under indgangen til stadion og med offentlig transport (noget der kan ske, når tusindvis af mennesker rejser til stadion med offentlig transport samtidigt).

Hvis du har kommentarer eller spørgsmål, så skriv dem nedenfor! Hvis du vil læse mere om andre begivenheder, koncerter, festivaler og markeder i Budapest, så tag et kig på denne side.

Seks fejl du ikke bør begå i Budapest!

Budapest er en fantastisk by, og det er ikke en tilfældighed, at du fandt denne artikel. Du leder efter information og inspiration, fordi du ønsker at besøge Budapest i fremtiden. Ungarns fortryllende hovedstad venter, men der er et par ting, du bør tænke igennem, inden du ankommer. Denne artikel giver dig tips om seks fejl, du bør undgå at begå i Budapest!

Der er forskellige måder at definere en fejl på. Ikke alle de fejl, du laver i Budapest, er dårlige, og hvis du ser på en fejl fra det rette perspektiv, kan det gøre dig mere velstående og komme hjem med endnu flere minder. Læs videre, og du vil snart forstå, hvad vi mener!

Seks fejl at undgå i Budapest.

Er du klar? Nu sker det!

slottet i budapest

Vær ikke for stolt til at bede om hjælp og råd.

Der er ting, de lokale ved, som du ikke ved. Hvad der er tydeligt for dem, kan være uklart for dig. Det er en fornøjelse at opdage en by på egen hånd, og mange finder det charmerende at bruge timevis på at finde et sted for kun at opdage, at de kunne have nået den på 5-10 minutter, hvis de havde spurgt receptionisten på hotellet eller en anden lokal.

Mange turister elsker at rejse med offentlig transport fra lufthavnen. Det er meget nemmere at rejse med en taxa, men det føles mere autentisk at rejse, som de lokale gør. Som et resultat er det kun nogle, der ønsker de nemmeste løsninger og den hurtigste vej mellem A og B.

Men nogle gange kan stoltheden være for stor, og du bruger alt for meget energi og tid på noget, der ville have været meget nemmere med nogle tips og råd fra en lokal. Måske planlægger du at bruge en bus til at nå en attraktion, som du kunne have nået meget nemmere ved at bruge en sporvogn eller en metrolinje. Eller hvad nu hvis du bruger hele dagen på at prøve at nå et indkøbscenter, hvor du kan finde en Zara-butik, blot for at indse, at en var placeret et par hundrede meter fra dit hotel?

Hvad mener vi? Det er ofte klogt at spørge de lokale om råd og hjælp. Det er sjovt at opdage en by på egen hånd og lave fejl i processen. Du ser ofte meget mere på grund af dine fejl, hvilket er en af de mest charmerende oplevelser under en ferie i Budapest. Men vær ydmyg nok til at indse, hvornår nok er nok, og det er på tide at bede nogen om hjælp!

Skift ikke penge i shoppinggaden eller i lufthavnen!

Den lokale valuta i Budapest er HUF, ungarske forint. Da Ungarn blev medlem af Den Europæiske Union i 2004, forventedes det, at euroen ville blive indført inden for få år. Vi tog fejl! Vi er langt inde i 2020’erne, og euroen er ingen steder, i hvert fald ikke som officiel valuta.

Det er muligt at betale med Euro i de fleste butikker, men du vil ofte betale mere, end du ville betale med den ungarske forint. Butikkernes valutakurser er dårlige, hvilket betyder, at du som turist betaler en højere pris for det samme produkt, hvis du beslutter dig for at betale i euro.

Derfor er det klogt at betale med HUF, når det er muligt. Hvordan kan du få noget HUF i din pung? Det nemmeste er at bruge en hæveautomat eller et vekselkontor. Men hvis du beslutter dig for at bruge et vekselkontor, skal du ikke bruge dem i lufthavnen og heller ikke dem i shoppinggaden Váci utca. Valutakurserne der er ugunstige, hvilket gør, at du betaler meget mere end andre steder. Et godt råd er at sammenligne priserne på 2-3 vekselkontorer og vælge det med de bedste priser ud fra det du ser. Ellers er det ofte nemt og hurtigt at bruge en hæveautomat, og du får en god valutakurs.

forint

Vi skal nævne, at den ungarske forint er ret stærk i skrivende stund. Prisen på 1 Euro er omkring 370 Forint. Ikke alle restauranter og caféer har lavet deres menuer om, så de afspejler disse ændringer. Som et resultat vil du finde et par steder i Budapest, hvor de skrev bannere og menuer i en svag Forint-periode, hvor 1 euro svarede til 430 Forint. Dette er interessant, fordi de lavede et banner, der sagde, at prisen på en skorstenskage er 800 HUF eller 2 Euro. Dengang ville du have betalt mere for produktet, hvis du betalte i euro. Banneret siger stadig det samme, men i dag er 2 euro kun 740 HUF. Du får med andre ord produktet billigere, hvis du betaler i euro.

Med andre ord, se på valutakursen, før du ankommer, fordi at vide det vil give dig en fordel, når du beslutter dig for, om du vil betale med Euro eller med Forint.

Brug kun en taxa, når det er nødvendigt, og vælg din taxa med omhu.

For ti år siden havde taxaerne i Budapest et frygteligt ry. Tingene er blevet bedre, men der er stadig ting, du skal passe på, når du bruger en taxa i Budapest. Men lad os også fortælle dig én ting først… du behøver ikke at bruge førerhuse i Budapest ofte. Hvorfor det?

Budapests vigtigste seværdigheder og attraktioner ligger i Budapests femte distrikt eller meget tæt på bydelen. Det er nemt at nå dette distrikt og område ved at bruge en af de fire metrolinjer i Budapest og stå af ved stoppesteder som Astoria, Kalvin tér, Fövarm ter, Deak Ferenc tér eller Kossuth tér.

Når du er i dette område, vil alle andre attraktioner i området vere tilgængelige inden for mindre end 2 kilometers gang (de fleste er meget tættere på). Her finder du fantastiske restauranter, caféer, barer, og selvfølgelig populære attraktioner såsom Stefanskirken, parlamentet, Donau, de mest berømte broer, og ved at gå på tværs af gaden ind i Budapests syvende distrikt kan du se den store synagoge og det ungarske nationalmuseum.

Hvad prøver vi at sige? Budapests indre by er fantastisk og har du lidt energi i kroppen, kan du nemt gå rundt til fods uden at bruge offentlig transport eller taxa.

To populære områder falder uden for denne kategori: Byparken og Slotsområdet. Hvis du vil besøge dem, så overvej at bruge en taxa. Men hvis du besøger Budapest, bør du rejse med den næstældste metro i Europa! Denne metro daterer sig tilbage i 1896 og forbinder Vörösmarty tér (enden af shoppinggaden) med byparken. Som et resultat kan du opleve den fantastiske metro og se Byparken på samme tid. Er det ikke fedt? Ikke nok med at det er en pænere måde at rejse til Byparken på, det er også billigere! Glem ikke at validere din billet på forhånd; hvis ikke, kan du begå en anden fejl, som controllerne elsker at straffe!

En god måde at gå til slotsområdet er ved at gå over Kædebroen (den ældste bro mellem Buda og Pest) og derefter selv gå op ad bakken. Det er muligt at bruge kabelbanen, men det er unødvendigt dyrt, og du bruger mere tid på at stå i kø end selve turen.

Når du er nået til slotsområdet, er du velkommen til at rejse med taxa tilbage til Pest-siden. En anden mulighed er at gå, eller du kan bruge en af slotsbusserne, der forbinder slotsområdet med Deak Ferenc tér på Pest-siden.

taxi i budapest

Hvis du beslutter dig for at bruge en taxa i Budapest.

Du behøver ikke bruge taxa meget i Budapest. Men hvis du har brug for en, er der noget, du skal passe på?

Generelt er det klogt at bestille en taxa fra det hotel, du bor på, eller via den restaurant, du er i. De har samarbejdspartnere, som garanterer normale gebyrer på din taxatur.

En anden mulighed er at bruge Bolt-applikationen. Her bestiller du selv taxaen, og du får en estimeret pris, hvilket gør den til en letanvendelig applikation med få overraskelser. Priserne er gode, hvilket gør det til en af de billigste taxamuligheder i Budapest.

Du skal være forsigtig med at fange førerhuse på gaden, der bare venter på, at passagererne kommer. Hvis du stadig gør det, så kig efter en med et stort telefonnummer og et mærke på siden af taxaen. Hvis det eneste, du kan se, er et gult førerhus med et taxaskilt på taget og intet andet, bør du i stedet kigge efter en anden taxa.

Tag nogle risici, når du spiser!

Det er ikke farligt at spise og drikke i Budapest. Nogle mennesker tror, at postevandet er farligt i Budapest, men det er det ikke. Du kan drikke og nyde livet uden at bekymre dig. Hvad mener vi så?

Det er nemt at vælge den sikre vej, når du besøger en restaurant eller køber mad på et marked i Budapest. Wienerschnitzlen er fantastisk, og det er en god italiensk pizza også, men vi har set den før og smagt den før. Alligevel ender mange med at bestille det sikre og velkendte i stedet for at tage nogle risici. Det er forståeligt, især hvis du rejser med børn, men forlad din komfortzone og prøv noget nyt!

spis i budapest

Når du vender tilbage på arbejde efter din tur til Budapest, vil folk straks spørge dig: “Hvordan var det? Nyder du byen? Hvad spiste og drak du?”

Hvad lyder sejere, hvis du fortæller dem, at du spiste en Big Mac i McDonald’s, en pizza i Vapiano og drak noget Coca-Cola ved siden af dine måltider, eller hvis du fortæller dem, at du spiste en “høne testikelgryderet med hjemmelavede nudler” , eller at du smagte de specielle ungarske pølser, noget stegt gåselever eller måske en rigtig autentisk ungarsk gulaschsuppe? Så kan du fortælle dem om den ungarske frugtspiritus (Pálinka), efterfulgt af en ungarsk spiritus ved navn Opium (som indeholder valmuefrø), eller at du har smagt den verdensberømte søde hvidvin fra Tokaj-regionen. Der er uendelige muligheder, men du vil kun opdage dem, hvis du forlader din komfortzone og tør bestille noget risikabel mad på restauranter og markeder, du besøger.

Tror ikke Budapest går i seng kl. 24.00.

Det er fantastisk at følge folk til lufthavnen efter nogle dage i Budapest. Nogle har næsten ikke sovet, mens andre siger, at alt lys var slukket, og barer og restauranter blev lukket kl. 24.00. Det resulterede i, at de gik i seng som alle andre.

Hvad er forskellen på de to historier og de to indtryk? Har de ikke været i samme by? Svaret er, at de alle har været i Budapest, men hvis man ikke ved, hvor man skal lede, kan det føles, som om Budapest går i seng ved midnat.

Hvis dit mål er at opdage Budapest om dagen og sove om natten, skal du bare springe næste del af denne artikel over. Hvis du derimod ønsker at opleve Budapest om natten, er følgende information afgørende.

Mens det femte distrikt i Budapest er det mest populære i dagtimerne bliver det ganske stille og dødt efter midnat. Vil du have festen til at fortsætte? Forlad det femte distrikt og ind i det syvende distrikt (tæt på Den Store Synagoge). Her kan du finde nogle af de bedste barer i verden, inklusive Budapests superberømte ruinbarer. Den mest berømte af dem alle er Szimpla Kert som ligger i Kazinczy utca. Gå op og ned af dette kvarter, og du vil møde skarer af mennesker, der går mellem barer og natklubber i et fremragende humør.

szimpla kert i budapest

Hvis du bruger GPS, er her nogle populære steder, du bør besøge for at have det sjovt efter midnat.

 • Szimpla kert
 • Instant-Fogas
 • Gozsdu Udvar

Nu ved du, hvor du finder festerne efter midnat! Men husk at få lidt søvn, for Budapest har også meget at byde på i dagtimerne!

Planlæg forud! Har du nogle særlige ønsker til dine dage i Budapest?

Under vores guidede ture deler vi ofte information om spændende programmer og aktiviteter i Budapest, og vi taler også om populære restauranter, caféer, barer og andre steder, der er værd at besøge i Budapest. Mange gæster begynder at diskutere, hvilke programmer de selv vil prøve, men ofte må vi fortælle dem, at denne restaurant er fuldt booket til de følgende dage, eller at det givne program skal bookes dage frem.

Du kan besøge de berømte termiske bade i Budapest hver dag uden forudgående reservation. Det samme er tilfældet med New York Confectionary. Du skal muligvis stå i kø for at få din billet eller entré, men hvis du er tålmodig, kommer du ind!

Det samme gælder kun nogle gange med hensyn til populære restauranter i Budapest. Disse er ofte fuldt bookede dage frem, især i ferier og store begivenheder. Antag, at du kommer midt om sommeren, eller i Formel 1-weekenden, eller i påskeferien eller i julemarkedssæsonen. I så fald er restauranter ofte fuldt bookede dage frem.

sejltur pa donau

Det er ikke svært at finde en restaurant med et ledigt bord i Budapest. Antag alligevel, at du har et brændende ønske om at spise et middelaldermåltid ledsaget af mavedans i Sir Lancelot. I så fald vil du måske finde det skuffende at spise en gulaschsuppe akkompagneret af sigøjnermusik i en traditionel ungarsk restaurant i stedet, da der ikke var nogen ledige borde i Sir Lancelot.

Budapest har seks restauranter med Michelin-stjerner. Er du ivrig efter at spise i en af dem? Du bør reservere dit bord måneder i forvejen. Lyder det fantastisk at spise din middag på Donau, mens du nyder den spektakulære udsigt over Budapest om natten? De mest populære både er fuldt bookede dage i forvejen. Endnu en gang, hvis du har et særligt ønske om dit ophold i Budapest, skal du ikke begå den dumme fejl ikke at reservere!


Vi har forsøgt at give dig nogle gode råd i denne artikel. Vi håber, du har fundet oplysningerne nyttige. Hvis du har spørgsmål, kommentarer eller yderligere råd, så brug venligst kommentarfeltet!

Billeder fra påskemarkedet i Budapest i 2023.

Foråret er her, og det samme er forårsmærkerne i Budapest. Der er faktisk to forårsmarkeder i Budapest i øjeblikket, et ved Vörösmarty-pladsen og et ved Városháza-pladsen. Vi har været hos dem begge; her kan du se nogle billeder.

Markedet på Vörösmarty-pladsen åbnede for et par uger siden og slutter senere på ugen. Markedet på Városháza-pladsen åbnede for et par dage siden og vil forblive åbent et par uger endnu. Du kan finde nøjagtige datoer og mere information om forårsmarkederne i Budapestdenne side.

Billeder fra forårsmarked(er) i Budapest.

Som du kan se, er der masser af ting at spise på forårsmarkederne i Budapest. Har du tænkt dig at købe smuk påskepynt og malede æg, har du ikke meget at vælge imellem, da markedet handler mere om at spise og drikke, med et par boder tilbage med produkter relateret til forår og påske.

Kunne du tænke dig at lære mere om, hvad du skal spise og smage på forårsmarkedet? Der er mange ligheder mellem påske- og julemarkederne, så læs vores grundige artikel om julemarkederne i Budapest, så er du bedre forberedt.

Hvor er det bedste sted at bo som turist i Budapest? Hvilket distrikt er det bedste? Pest eller Buda?

Budapest er en fantastisk by, og den har meget at tilbyde turister. Byen har 22 distrikter og dækker mere end 500 km2. Som følge heraf er det ikke altid nemt at finde ud af, hvor du skal bo, og hvilket hotel/lejlighed der er ideelt for dig, når du besøger den ungarske hovedstad. Denne artikel vil give dig nyttige råd om nogle af de mest populære Budapest-distrikter og kommer også med konkrete forslag baseret på dine behov og størrelsen på din pengepung.

Vi har mødt mange turister, der reserverede et billigt hotel i Budapest, blot for at opdage, at det lå mere end 10 km uden for Budapests centrum. Hvis du ikke har noget imod at bruge meget tid på at rejse med offentlig transport, eller hvis du lejer en bil, er det okay. Men vi ved, at det ikke er en ideel situation for de fleste rejsende. Hvor skal du booke dit hotel i Budapest? Lad os se nærmere på de bedste områder.

De bedste områder at bo i som turist i Budapest.

Hvis du kommer til Budapest for at opdage byen, er de fleste enige om, at det første, femte, sjette og syvende distrikt er det bedste. Det første distrikt er på Buda-siden (nær slottet), mens det femte, sjette og syvende distrikt er på Pest. Turister tilbringer generelt det meste af deres tid ved Pest, mens Buda er et sted, de tager hen en eller to gange, når de besøger slotsområdet og også Gellert-bakken. Baseret på dette anbefaler vi normalt turister at booke et hotel på Pest-siden, da det sparer dem tid, når de skal shoppe, tage på sightseeing eller spise på en restaurant.

De bedste områder at bo i som turist i Budapest.

Distrikt V (Belváros-Lipótváros):

Dette er byens centrum og det mest populære kvarter for turister. Det er hjemsted for mange af Budapests berømte vartegn, såsom parlamentet, Skt. Stephens basilika og shoppinggaden Váci utca. Dette område er travlt med restauranter, caféer og butikker, og det er også vært for traditionelle de berømte julemarkeder og forårsmarkeder. Hvis du vil bo så tæt på handlingen som muligt, er det værd at booke et hotel eller en lejlighed i denne bydel. Dette område er populært blandt turister, men det er stille om natten (hvilket betyder, at det ikke er her, de lokale går til fester).

Vil du booke et hotel eller en lejlighed i Budapests femte distrikt? Her har du nogle forslag.

 • Hotel Aria: Det dyreste og mest luksuriøse hotel i Budapest i øjeblikket. Det er meget centralt, tæt på Budapest Eye, St. Stephen’s Basilica og andre berømte attraktioner.
 • Hotel Zenit: Meget tæt på Donau og kun 150 meter fra shoppinggaden Váci utca. Ideel løsning for dem, der ønsker et billigt og genialt firestjernet hotel i Budapest.
 • City Hotel Pilvax: Er dit mål at bo tæt på shoppinggaden, museer og attraktioner, men uden at betale for meget? Dette trestjernede hotel er måske det, du har ledt efter.

Alle disse hoteller ligger tæt på metrostationer, busstoppesteder og sporvognsstoppesteder. Det gør dem ideelle til at rejse andre steder i Budapest med offentlig transport eller med taxa, når det er nødvendigt.

Distrikt VII (Erzsébetváros):

Det siges, at Picasso godt kunne lide at sove om dagen og være oppe om natten for at male. Føler du dig som Picasso? Vil du hellere sove til middag og være vågen til tidlig morgen? Hvis du er et festvæsen, er det syvende distrikt i Budapest noget for dig. Vi bør nævne, at distriktet også er perfekt for “normale” mennesker, men det er yderst velegnet til dem, der planlægger at blive oppe og drikke, danse og chatte efter midnat.

I det syvende distrikt finder du den berømte synagoge i Budapest. Dette område var tidligere en jødisk ghetto. I dag er det en pulserende bydel, der aldrig går i seng. Her kan turister besøge nogle af de bedste pubber i verden, herunder Szimpla Kert (den mest berømte ruinbar i Budapest) og snesevis af andre. De fleste restauranter lukker ved midnat, men der er barer og klubber, der forbliver åbne til tidlig morgen.

Hvis du vil bo her, kan vi anbefale nogle af følgende hoteller/lejligheder:

 • Continental Budapest: Et firestjernet hotel med elegance og luksus. Det er et roligt hotel, men meget tæt på attraktioner, barer, pubber og restauranter.
 • Stories Boutique Hotel: Det ligger i Király utca, en gade med masser af restauranter og butikker. Det er også tæt på ruin pubber og barer.
 • Maverick City Lodge: Dette er naboen til Szimpla Garden, den legendariske ruinpub i Budapest. Gaden er spækket med andre restauranter, barer og pubber, hvilket gør det til det bedste sted at bo, hvis du planlægger at nyde livet maksimalt, mens du besøger Budapest.

Disse hoteller er også tæt på sporvognsstoppesteder, metrostoppesteder og busstoppesteder. Du kan med andre ord sagtens rejse rundt i Budapest, hvis du beslutter dig for at reservere et værelse på et af de nævnte hoteller. Selvom det er et andet distrikt, kan du nemt gå fra et hvilket som helst af disse hoteller til shoppinggaden (Váci utca) inden for mindre end 15 minutter fra ethvert af disse hoteller.

Distrikt VI (Terézváros):

Den sjette bydel ligger ved siden af både den tidligere nævnte bydel, den femte og den syvende. Ligesom det syvende distrikt er det et ret stort distrikt, hvilket betyder, at det dele af det er meget tæt på byens centrum, mens du kan ende langt væk fra byens centrum, hvis du booker i det forkerte område af bydelen.

Selvom det syvende distrikt er det største distrikt for natteliv, finder du flere fantastiske ruinbarer og pubber også i det sjette distrikt. Dette er også et område med eksklusiv shopping langs Andrassy Avenue, den ungarske statsopera, smarte restauranter og seje temarestauranter som Sir Lancelot (middelalder), The Magic (Harry Potter) og Pirate Empire. Hvis du besøger en af disse restauranter, vil du nyde mere end bare maden på bordet.

Hvis du ønsker at bo i det sjette distrikt, kan vi anbefale følgende hoteller.

 • Bliss Wellness: Et ganske billigt hotel med fire stjerner i Budapest. Det har en indendørs pool og andre wellness-tjenester til rådighed.
 • Revay Hotel: Har du kun brug for et sted at bo? Dette er et billigt trestjernet hotel med en fantastisk beliggenhed i det sjette distrikt i Budapest.

De ovennævnte hoteller ligger centralt i det sjette distrikt. De er gode muligheder, og du kan nå byens centrum inden for 15-20 minutters gang fra dem begge.

Distrikt I (Castle District):

Har du ikke noget imod at gå over en bro for at nå Budapests centrum? Kunne du tænke dig at bo på et hotel med udsigt mod Donau og det ungarske parlament? Lyder det rart at bo i et roligt kvarter om natten, men travlt med turister om dagen?

Den første bydel i Budapest er slotsdistriktet. Her kan du finde Buda-slottet, Matthias-kirken, Fiskerbastionen og mange andre smukke bygninger og historiske steder. Inden for murene omkring området finder du også mange restauranter, souvenirbutikker og en købmand. Dette område er fyldt med turister midt på dagen, men om aftenen bliver det underligt stille.

Det mest berømte hotel i denne artikel er Hilton Hotel, som er den umiddelbare nabo til Matthiaskirken og Fiskerbastionen. Dette har en fantastisk beliggenhed med udsigt mod Donau, der vil give dig dobbelt glæde, mens du spiser den vidunderlige morgenmad, som hotellet tilbyder. Der er også andre hoteller inden for slottets mure, men de er bare rolige og har ikke samme udsigt som Hilton-hotellet.

Vil du gerne bo i slotsområdet? Dette er nogle forslag til dig!

 • Hilton Buda: Hvis du først bor i slotsdistriktet, så gør det på en femstjernet måde. Bo på det legendariske Hilton-hotel og nyd udsigten mod parlamentet, mens du spiser din morgenmad.
 • Hotel Castle Garden: Dette hotel ligger lige uden for murene omkring slottet. Det er tæt på både slottet og den nærmeste metrostation, hvilket gør det ideelt for dem, der ønsker at bo i et fredeligt område på Buda-siden, men stadig tæt på slottet og offentlig transport.

Det er vigtigt at huske, at folk bruger det meste af deres tid på Pest-siden. Det er nemt at nå byens centrum på Pest-siden ved hjælp af slotsbussen. Hvis du beslutter dig for at gå til fods, bør du beregne at bruge 20-30 minutter, afhængigt af din hastighed og præcis hvor du beslutter dig for at bo. At gå fra Hilton Buda til Váci utca med normal hastighed med en flot udsigt er fuldt muligt på tyve minutter.

Hvad er prisen for et hotelværelse i Budapest?

Hvad er prisen for et hotelværelse i Budapest?

Ungarn har oplevet en voldsom prisstigning for alle tjenester siden 2022. Som følge heraf bør du beregne at bruge mindst 100 Euro per nat for et dobbeltværelse, uanset hvornår på året du ankommer. Du kan selvfølgelig finde billigere værelser, men det kræver, at du går på kompromis med enten beliggenheden eller kvaliteten. Hvis du bestiller et værelse på et af de hoteller eller lejligheder, der anbefales ovenfor, skal du beregne mindst 100 Euro pr. nat. Nogle af dem er selvfølgelig meget dyrere.

Hotel Aria, som vi nævnte som det bedste hotel i det femte distrikt, koster ofte mere end 400-500 Euro per nat. Hilton Buda, som er et andet eksklusivt femstjernet hotel, tager ofte cirka 250 Euro per nat for et dobbeltværelse.

Det er værd at se sig omkring, og hvis du finder andre hoteller i bydelen, du er interesseret i med bedre priser, så vælg et af dem i stedet.

Målet med denne artikel har været at introducere dig til de forskellige distrikter i Budapest, hvor vi mener, det er ideelt at bo som turist. Ud fra dette vil du få en lettere jobforståelse, hvor du vil bo, og dermed finde et hotel, der passer til din pengepung og dine planer.

Skal jeg bo på hotel eller lejlighed?

Dette er et væsentligt spørgsmål, og begge alternativer har fordele og ulemper. Hvis I rejser som familie, gør en lejlighed det ofte lettere at bo sammen til en billigere pris. Det er også fantastisk at have chancen for at tilberede mad i lejligheden og opbevare mad i et køleskab.

Der er mange lejligheder rundt omkring i Budapest, og de giver dig ofte mere værdi for pengene, især hvis du rejser med 3 personer sammen eller flere.

Et hotel er en genial mulighed, hvis du har brug for et sted at sove, men ikke planlægger at bruge meget tid på selve hotelværelset. Her kan du spise din morgenmad, og du behøver ikke bekymre dig om noget. Mange hoteller har yderligere tjenester såsom swimmingpools, saunaer, taxatjenester, 24-timers reception og egne restauranter, hvilket gør det mindre bekymrende, end hvis du selv skal ordne det hele.

Vi håber, at oplysningerne i denne artikel har hjulpet dig og givet dig indsigt og ideer til, hvor du skal bo under din rejse til Budapest. Hvis du har yderligere kommentarer, spørgsmål eller input, så brug venligst kommentarfeltet nedenfor.

Åbningstider i påsken i Budapest.

Kommer du til Budapest i påsken? Er du i tvivl om, hvorvidt butikker, museer, termiske bade og restauranter er åbne? Hvad med flodkrydstogterne? Hvad skal du forvente, hvis du kommer til Budapest til påske? Møder du lukkede døre, eller vil livet være som normalt?

Først og fremmest er dagligvarebutikker, restauranter, termiske bade og museer normalt åbne om søndagen. Men påsken er anderledes. Her kan du læse om de forskellige vigtige påskedage, og hvordan de påvirker åbningstiderne i Budapest.


Åbningstider i påsken i Budapest.

Åbningstider på palmesøndag i Budapest.

Den første dag, mange mennesker er nysgerrige på, er palmesøndag, dagen hvor Jesus kom ind i Jerusalem på ryggen af et æsel. Dette er en helt normal søndag, hvilket betyder, at dagligvarebutikker, museer, termiske bade, restauranter og andre institutioner har deres normale åbningstider. Som følge heraf er næsten alt åbent og tilgængeligt på denne dag.

Åbningstider skærtorsdag i Budapest.

Torsdag er dagen for den sidste nadver med Jesus og hans disciple. Ungarn lægger ikke meget vægt på denne dag, hvilket betyder, at livet fortsætter som normalt, hvilket giver dig mulighed for at shoppe i H&M, spise kage i Gerbaud og nyde de varme kilder i Gellert-badet.

Åbningstider langfredag i Budapest.

Langfredag har været en national helligdag i Budapest i nogle år. Som følge heraf er alle dagligvarebutikker lukket, og det samme er modebutikker. Heldigvis for turister forbliver restauranter og museer åbne på denne dag, og det samme er tilfældet med de termiske bade og bådene, der sejler op og ned ad floden. Biografer er også åbne, hvis du vil se en film. Dagen efter, lørdag, er forretningen tilbage til normalt, hvilket betyder, at du igen kan gå til dagligvarebutikker og modebutikker.

Åbningstider påskedag i Budapest.

Påskedag er meget identisk med langfredag. Dagligvarebutikker og modebutikker er med andre ord lukket. Derudover kører de fleste restauranter, termiske bade, flodkrydstogter, biografer og lignende aktiviteter for fuld kraft på grund af det store antal turister, der kommer til Budapest for at fejre påske.

Åbningstider på påskedag i Budapest.

Påskedag er identisk med langfredag og påskedag. Du kan måske finde nogle 24/7 mini-købmandsforretninger, der er åbne hist og her, men alle de store mærker (Aldi, Lidl, Spar, CBA, Tesco, Auchan) er lukkede. Det er heller ikke en dag for shopping i Zara eller Pull&Bear, men hvis du er ivrig efter at shoppe, bør du tjekke påskemarkedet ud, som normalt er åbent på Vörösmarty-pladsen hver dag i hele påsken.

Hvordan er normale åbningstider i Budapest?

 • På en almindelig dag åbner en dagligvarebutik klokken 6.00 eller 7.00 og holder åbent til klokken 20.00 eller 21.00. Nogle lukker tidligere om lørdagen og endnu tidligere om søndagen.
 • På en almindelig dag åbner en tøjbutik klokken 10.00 og holder åbent til klokken 20.00. Mange modebutikker lukker tidligere om søndagen.
 • Termiske bade åbner kl. 6.00 eller 7.00 og forbliver åbne til et sted mellem kl. 18.00 og 22.00.
 • Museer åbner ofte klokken 10.00 og holder åbent til engang mellem klokken 18.00 og 20.00. Nogle museer er lukket om mandagen.

Andre programmer i Budapest

Kunne du tænke dig at nyde andre programmer i Budapest? Tag et kig på vores Budapest-kalender for at finde ud af, hvad der sker i Budapest, mens du besøger byen.

Dagsture fra Budapest: udforsk det ungarske landskab.

Budapest, Ungarns hovedstad, er en by fuld af kultur, historie og skønhed. Men nogle gange er det dejligt at komme ud af byen og udforske landskabet. Heldigvis giver masser af dagsture fra Budapest dig mulighed for netop det. Her finder du adskillige forslag placeret mindre end en time fra Budapest. Vi har også tilføjet information om et par byer i Ungarn, der er værd at besøge, selvom de ligger længere væk fra Budapest.

Den nemmeste måde at opdage Ungarn på er i bil. Du kan nemt leje en bil i lufthavnen eller ved at spørge receptionen på dit hotel om hjælp. Det er selvfølgelig også muligt at rejse med tog eller bus, men at opdage Ungarn og omegn af Budapest er en langt mere tidskrævende aktivitet, hvis du bruger offentlig transport.

Men hvad skal du se, og hvor skal du tage hen, hvis du vil opdage og udforske det ungarske landskab?

Steder værd at besøge i Ungarn tæt på Budapest

Visegrád:

Visegrád er en lille by beliggende ved Donau-bøjningen i Ungarn, og det er et populært dagstursmål fra Budapest. Der er masser af ting at gøre og se i Visegrád, hvilket gør det til et fremragende valg for turister.

Byens hovedattraktion er det imponerende Visegrád Slot, som kan dateres tilbage til det 14. århundrede. Slottet ligger højt på en bakke og byder på en fantastisk udsigt over Donau-bøjningen. Beliggende ved siden af slottet var det kongelige palads engang residens for ungarske konger. I dag kan besøgende udforske paladsruinerne og lære om dets historie. Salomontårnet er også værd at tage et kig på; en del af slottet, der tilbyder panoramaudsigt over Donau-bøjningen og det omkringliggende landskab.

Hvis du har nogen tilbage efter alt dette, er Visegrád omgivet af smukke bakker og skove og har masser af vandrestier. Stierne spænder fra lette til udfordrende, og de tilbyder en fantastisk udsigt over det omkringliggende landskab.

Visegrad
Visegrad

Szentendre

Szentendre er en malerisk by kun en kort afstand fra Budapest, hvilket gør det til et fantastisk turistmål for en dagstur. Der er flere grunde til, at Szentendre er et populært valg blandt turister.

Byens arkitektur er en unik blanding af ungarske og balkanske stilarter, hvilket giver den et særpræget udseende og følelse. De farverige bygninger, smalle gader og barokke kirker gør det til et perfekt sted for en afslappet spadseretur. Byen er kendt for sin blomstrende kunstscene med adskillige gallerier og museer spredt over hele byen. Det ungarske friluftsmuseum, der ligger lige uden for byen, er også et besøg værd.

Byen ligger ud til Donau. Når du går langs floden, kan du nyde en smuk udsigt over floden og det omkringliggende landskab. Adskillige caféer og restauranter langs promenaden gør det til et fantastisk sted at slappe af og nyde landskabet.

I sidste ende må vi ikke glemme shopping. Szentendre er berømt for sit traditionelle ungarske kunsthåndværk, herunder keramik, broderi og lædervarer. Besøgende kan købe disse håndlavede varer i byens mange butikker og markedsboder.

Szentendre
Szentendre

Tata

Kunne du tænke dig at nyde en storslået lille by mellem Budapest og Györ? Tata er en perle, der primært er kendt for sin sø. Hvis du vil have en dejlig gåtur, er dette det perfekte sted at få en. Turen rundt om den store sø er cirka 7,5 km. Mens du nyder den friske luft, kan du se et slot fra det 14. århundrede (også brugt under indspilningen af Netflix-serien The Witcher), et Eszterhazy-slot og meget mere.

Tata har også en anden park med en anden sø ikke langt fra hovedsøen. Denne park er også smuk, hvilket gør den til en perfekt løsning for dem, der ønsker en kortere gåtur, men stadig med storslået natur.

Tata
Slottet i Tata.

Martonvásár

Byen er måske ikke den mest interessante, men slottet med sin smukke park kan måske fange din interesse.

Slottet i Martonvásár er et smukt eksempel på nyklassicistisk arkitektur og ligger i kort afstand fra Budapest. Det blev bygget i begyndelsen af det 19. århundrede for grev Antal Grassalkovich, en velhavende ungarsk adelsmand. Slottets interiør omfatter flere udsmykkede rum, herunder en storslået balsal og et bibliotek. I dag er slottet åbent for offentligheden og fungerer som et museum, der viser grev Grassalkovichs og hans families liv og tider.

Beethoven og Grassalkovich-slottet har en interessant forbindelse, som mange måske ikke er klar over. Grev Antal Grassalkovich II, der ejede slottet i begyndelsen af det 19. århundrede, beundrede meget Beethovens musik. Han inviterede endda Beethoven til at besøge slottet i 1800, en betydelig ære for komponisten.

Beethoven opholdt sig på Grassalkovich Slot i flere uger, og under sit besøg komponerede han flere musikstykker. Et af de mest bemærkelsesværdige stykker, han komponerede under sit ophold, var hans Sonate for klaver nr. 8 i c-mol, op. 13, også kendt som “Pathétique”-sonaten. Dette stykke er et af Beethovens mest berømte og betragtes som et mesterværk fra den klassiske periode.

Hvis du besøger dette område, anbefaler vi at køre nogle flere kilometer mod sør for at besøge byen Velence og medbringe en badedragt for at svømme i Velence-søen (hvis vejret understøtter den idé).

Martonvásár
Martonvásár

Budaörs

Kun ti kilometer fra byens centrum i Budapest finder du Budaörs. Dette anses af mange for at være en del af Budapest, og det føles som om det er det på mange måder. Her finder du butikker som IKEA, Decathlon, Auchan, Jysk og mange andre, men det er også et perfekt område til at vandre og nyde den friske luft.

Der er flere toppe her, der er værd at bestige, og selvom de ikke er særlig høje, vil de stadig give dig en følelse af præstation og tilfredshed, når du når toppen.

Du kan finde nogle ideer til vandreture i Budaörs i denne artikel.

Budaörs
Budaörs

Gödöllö

Gödöllö er måske ikke den mest interessante destination for en turist, men den har et fantastisk slot, der alligevel gør det værd at køreturen. Du kan rejse til Gödöllo med offentlig transport, noget der kommer som et stort plus (rejs med den røde metro til Örz Vezér tere og rejs derefter med HEV derfra til endestationen, der hedder Gödöllö).

Gödollö Slot er et fantastisk palads i barokstil beliggende i byen Gödollö, kun kort afstand fra Budapest. Paladset blev bygget i det 18. århundrede og var sommerresidens for den ungarske kongefamilie. Det betragtes som et af Ungarns mest betydningsfulde kulturelle og arkitektoniske monumenter.

Slottets indre er rigt dekoreret med udsmykkede fresker, indviklede træudskæringer og fantastiske lysekroner. Besøgende kan udforske paladsets mange værelser, herunder de kongelige lejligheder, den store trappe og balsalen, en af Europas største.

Paladset omfatter også flere smukke haver og parker, som besøgende kan udforske. For eksempel har Great Grassalkovich Park, som omgiver paladset, et fantastisk springvand, en rosenhave og flere vandrestier.

Gödöllö
Gödöllö

Turul fugl (Tatabanya)

Turul-fuglen er en stor, mytisk fugl, der menes at være det ungarske folks vogter. Ungarsk folklore skildrer det ofte som et magtfuldt væsen, der symboliserer styrke, frihed og sejr. I Tatabánya er der en kæmpe statue af Turul-fuglen placeret på Gerecse-bjerget, et populært vandremål for besøgende.

Vandring i Tatabánya er populært, med adskillige stier tilgængelige for alle niveauer. Gerecse-bjerget er en favorit blandt vandrere med sin fantastiske udsigt over det omkringliggende landskab og Turul-fuglestatuen på toppen. Du kan også finde Szelim-grotten og et stort udsigtstårn tæt på statuen, hvilket gør dette område ideelt til en halvdagsudflugt fra Budapest.

Turul i Tata
Turul i Tata

Székesfehérvár

Kunne du tænke dig at gå i en by med rigtige butikker i stedet for at gå rundt i skoven et sted? Székesfehérvár er en egentlig by med et rigtigt bycentrum. Det er ikke engang tæt på Budapests størrelse, men det giver det mere intimitet og en anden form for fred.
Bory Slot i Szekesfehervar

Vil du gerne se endnu mere, når du rejser til Székesfehérvár? Et af de hyggeligste steder, der er værd at besøge, er det såkaldte Bory-slot. Dette er placeret lidt uden for den vigtigste bymidte. Det er et smukt slot, der fortæller en historie om en mand, der er sindssygt forelsket i en kvinde.

Bory i Szekesfehervar
Bory i Szekesfehervar

Andre byer i Ungarn er bestemt et besøg værd.

Er du ivrig efter at se og opleve endnu mere? Har du ikke noget imod at køre mere end en time i bil for at komme til din destination? Her har du endnu flere forslag.

Eger

Denne charmerende by ligger i det nordlige Ungarn og er kendt for sin barokke arkitektur og historiske slot. Den er også berømt for sin vin, især den røde blanding kendt som Egri Bikavér (Bull’s Blood of Eger).

Som besøgende i Eger bør du besøge slottet og Szépasszonyvölgy (en dal spækket med vinbarer). Mange mennesker beslutter at tilbringe et par dage i Eger på grund af byens skønhed og alle de tilgængelige programmer i området.

Eger
Eger

Balatonsøen

Ungarns største sø ligger kun et par timer fra Budapest, og det er en populær destination for svømning, sejlsport og solbadning om sommeren. Derudover kan du gå, løbe eller cykle rundt om hele søen (mere end 200 km), eller du kan besøge en eller flere af byerne separat.

Den mest populære by tættest på Budapest er Siófok. Andre byer omkring Balatonsøen er Balatonfüred, Tihany, Keszthely, Heviz og Balatonlelle.

Nogle hotelanbefalinger omkring Balaton:

Balaton.
Balaton.

Pannonhalma

Denne lille by er hjemsted for et benediktinerkloster, der er udpeget på UNESCOs verdensarvsliste. Klosteret går tilbage til det 10. århundrede og er et vigtigt kulturelt og religiøst centrum i Ungarn.

Byen har kun lidt at byde på udover benediktinerklostret. Hvis du vil kombinere et Pannonhalma-besøg med et andet program, anbefaler vi at besøge byen Györ, som ligger tæt på Pannonhalma.

Pannonhalma.
Pannonhalma.

Pécs

Denne by i sydlige Ungarn er kendt for sin pulserende kunstscene og historiske arkitektur. Højdepunkter inkluderer de tidlige kristne grave og moskekirken, bygget under den osmanniske æra.
pécs

Bymidten er smuk, men vi kan også anbefale at vandre i området omkring TV-tårnet i Pécs. Byen har en dejlig zoologisk have og flere attraktioner, der gør den til en perfekt destination for alle slags rejsende.

Anbefalet hotel i Pécs:

Pécs
Pécs.

Hortobágy National Park:

Hvis du er interesseret i dyreliv, så tag til Hortobágy National Park, som er hjemsted for en bred vifte af fugle og andre dyr. Der er også traditionelle ungarske hyrdeshows og hesteshows i parken.

Vi håber, at disse forslag har gjort planlægningen af din rejse til Budapest og Ungarn lettere. Den ungarske hovedstad har selvfølgelig meget at byde på, og du kan læse om mange af de mest populære aktiviteter og attraktioner i Budapest her i vores Budapest Guide. Men hvis du vil se endnu mere af Ungarn, håber vi, at denne artikel har inspireret dig.

Hortobagy
Hortobagy

Hvis du har tilbageværende kommentarer eller spørgsmål, bedes du skrive dem nedenfor.