Julemarked 2024

Kommer du til Budapest og vil være med på julemarkederne? Du har god grund til det, for i Budapest har de nogle af de smukkeste julemarkeder i Europa.

Naturligvis er det meget subjektivt, når vi siger, at julemarkederne i Budapest er blandt de bedste i Europa, men i flere og flere artikler, der er offentliggjort i aviser og på internettet, fremhæver de Budapest-markederne som særlig behagelige, delvis på grund af den store belysning de har om aftenen, men også især fordi de har en masse siddepladser, hvor du kan sidde og nyde en masse god mad efter lang og trættende shopping!

Budapest har to julemarkeder kendt for at være de to største og bedste, og her kan du læse lidt mere om disse. Nederst i artiklen finder du også oplysninger om datoer for julemarkederne i Budapest.

Julemarkederne i Budapest i 2023 lukkede den 1. januar (i 2024). Nu skal vi alle sammen vente i næsten et år mere, før de åbner igen. Denne artikel giver dig grundlæggende information om julemarkederne i Budapest, og vi vil offentliggøre datoerne for julemarkederne i Budapest i 2024, så snart de er offentliggjort (dette sker normalt i september eller oktober, et par måneder før julens åbning markeder). Vi har dog lavet et skøn ud fra, hvornår julemarkederne i Budapest er åbnet de seneste år. Hvis du vil finde ud af, hvornår vi tror på, at julemarkederne åbner i 2024, så scroll længere ned i artiklen.

Julemarked i Budapest

Julemarked på Vörösmarty tér

Dette er det største og mest berømte julemarked i Budapest. Det er beliggende i hjertet af byen i slutningen af ​​gågaden lige ved Gerbeaud konditoriet, butikker som Stradivarius, H&M, Pull and Bear og New Yorker samt stedet for ægte amerikansk mad, Hard Rock Cafe.

På dette marked finder du masser af båse, hvor du kan købe håndlavede produkter, og selvfølgelig kan du også købe en masse forskellige slags mad her. De mest populære er Chimney Cake, en sød gærstegt, der stegtes og dyppes i kanel, vanilje, kokosnød eller nødder bagefter, men der er også mange andre slik og et stort udvalg af pølser, kødstykker af forskellige slags og meget mere. Glem ikke at smage den varme vin, da dette også er meget typisk! Markedet er for det meste åbent fra kl. 10 om morgenen til kl. 20 om aftenen. På den anden side forbliver nogle af spisestederne åbne indtil kl. 22 om aftenen!

Et kort, der viser de to store julemarkeder i Budapest
Et kort, der viser de to store julemarkeder i Budapest

Julemarked foran Stefans basilika

Dette er et nyere julemarked, lidt mindre end på Vorosmarty-pladsen, men utroligt smukt og med en lille skøjtebane midt på pladsen, der tager højde for både store og små. Dette marked er også utroligt smukt om aftenen, så du er nødt til at gå overalt her for at kigge, og hvis du vil se det allerbedste, er du nødt til at se det fra trappen til Stefans basilika eller fra kupplen til kirken.

Du kan købe stort set de samme produkter på begge markeder, og du kan spise stort set den samme mad, så der ikke er store forskelle mellem de to steder. Det kan være et lille hak billigere på dette marked på St. Stephen’s Basilica, men summen er ikke store i dette tilfælde. Hvis du undrer dig over, hvad du skal købe på julemarkederne i Budapest, eller måske hvad du skal bringe hjem til jul fra Budapest, anbefaler vi denne artikel.

Der er mange andre små markeder omkring Budapest, så hvis du går rundt på steder og på små gader, vil du helt sikkert mødes på de større og mindre julemarkeder, men dette er de to største og de to mest berømte, og de to, der får flest mennesker ønsker at besøge Budapest i tiden før jul.

Julemarked i Budapest

Datoer for Julemarkederne i Budapest i 2024

Der er endnu ikke offentliggjort nogen datoer for julemarkederne i Budapest i 2024. Men hvis vi skulle lave et skøn baseret på datoerne i tidligere år, tror vi, at de vigtigste julemarkeder i Budapest åbner den tredje fredag i november, hvilket tilfældigvis er den 15. november 2024.

Julemarkedet foran St. Stephens Basilica: Ikke offentliggjort endnu.
Ved siden af ​​Allee Center (et lille marked): Ikke offentliggjort endnu.
Julemarked på Vörösmarty-pladsen: Ikke offentliggjort endnu.

Datoer for julemarkederne i Budapest i 2023

Julemarkedet foran St. Stephens Basilica: 17. november 2023 – 1. januar 2024
Ved siden af ​​Allee Center (et lille marked): 1. december 2023 – 24. december 2023.
Julemarked på Vörösmarty-pladsen: 17. november 2023 – 31. december 2023.

Datoer for julemarkederne i 2022

På Vörösmarty-pladsen: 18. november, 2022 – 31. desember, 2022.
Ved St. Stephen’s Basilica: 18 november, 2022 – 1 januar, 2023.
Ved Allee-senteret: 1 desember, 2023 – 24 desember, 2023

Julemarked i Budapest

Hoteller nær julemarkederne.

Herunder ser du et kort med julemarkedet på Vörösmarty-pladsen i midten. Se dig omkring i området, og du vil helt sikkert finde et hotel, der passer til dine behov.

Booking.com

Hvad skal man spise på julemarkederne i Budapest?

Vi berørte emnet gastronomi tidligere i denne artikel. Men hvad skal du egentlig spise, når du kommer til Budapest og besøger julemarkederne? Dette er et perfekt sted at smage traditionel ungarsk gastronomi. Lad os se nærmere på, hvad du skal smage.

Langos.

Ovenfor kan du se et billede af et meget populært måltid i Ungarn, lángos. Dette er en dej med gær, der er stegt i olie. Efter at den er stegt, serveres den ofte med creme fraiche og ost eller med hvidløgsolie. Dette er ekstremt populært, og det er også blevet eksporteret til flere andre lande. Som et resultat kan du også finde det på julemarkederne i Wien, Bratislava og Prag. Vi har endda hørt, at det er ekstremt populært at spise på festivaler i Sverige!

Skorstenskage.

Skorstenskagen (Kürtöskalács) er ekstremt populær, ikke kun blandt voksne, men også blandt børn. Dette er en sød dej med gær, der er formet som en lang spaghetti. Den placeres derefter omkring et værktøj, som du kan se på billedet ovenfor, og grilles. Sukker tilsættes det ydre lag før denne proces, hvilket gør det skinnende og endnu sødere. Til sidst dyppes skorstenskagen i enten kakao, kanel, vanilje eller valnød og serveres. Det er ekstremt lækkert. Du bør ikke blive overrasket, hvis du møder dette på julemarkeder andre steder i Europa, fordi det bliver et stort hit, uanset hvor det sælges. Der er flere butikker i Budapest dedikeret til Kürtöskalács, hvilket betyder, at det er muligt at købe det hele året rundt. Du kan endda tilføje fløde, Nutella og andre snacks til Kürtöskalács) nogle steder, men det er egentlig ikke nødvendigt!

Hase fra gris og lækre pølser.

Ungarere elsker kød, og de elsker at bruge hver eneste del af grisen. Pølserne er virkelig velsmagende, og spiser du de største pølser serveret med brød og topping, bliver du ikke sulten resten af ​​dagen. En anden bivirkning er, at du vil barf senere på dagen og mærke pølsens krydderier i timevis bagefter. Vær dog ikke bange for dette; det er en del af det sjove!

På billedet ovenfor kan du også se hasen fra en gris. Ungarere kan lide at bruge alle dele af dyret, og det er en meget velsmagende del. På nogle julemarkeder kan du også købe hønse-testikelgryderetter med mere, så sørg for at se dig omkring og være åben for at smage nyt.

marhaporkolt

Ungarerne elsker at bruge en masse løg og traditionel paprika, når de tilbereder mad. I midten af ​​billedet ovenfor kan du se en gryderet lavet af en ko. Dette har en lækker smag, og det serveres ofte med dumplings og nogle gange med kartofler. Du finder ofte lignende gryderetter (pörkölt) lavet af kylling og svinekød.

Tócsni.

Har du nogen anelse om, hvad du ser på billedet ovenfor? Det er meget sjovt at købe noget og smage det uden egentlig at vide, hvad det er. Men hvis du ikke ønsker at tage sådanne risici, kan vi fortælle dig, at det, du ser, er en såkaldt tócsni. Det er endnu et velsmagende ungarsk måltid, der er stegt i olie. Hvad er det lavet af? En tócsni er et måltid baseret på kartofler, og senere tilsættes æg, mel, salt og peber til dejen. I sidste ende ender du med noget, der ligner pandekagedej. Denne er stegt i olie, og få minutter senere spiser du den med glæde på et af julemarkederne i Budapest!

strudel på julemarkeder i budapest

Rejser du til Østrig og Wien, finder du Strudelen overalt. Dette er en vigtig del af den lokale gastronomi, og som du sikkert allerede forstår, har det ungarske og det østrigske køkken meget til fælles. Det er ikke underligt, hvorfor ungarerne betragter wienerschnitzel som deres opfindelse! Når du besøger de forskellige julemarkeder i Budapest, finder du rétes (strudel) overalt. Hvis du følger traditionen, vil du sandsynligvis købe en strudel med enten æbler eller kirsebær. Men vil du have en mere lokal version, så skal du købe en strudel med sød hytteost eller med valmuefrø indeni. Hvis du vælger det sidste (valmuefrøene), så tag et lille spejl med for at se, hvor meget der er tilbage mellem tænderne, når du er færdig med at spise.

ristede kastanjer

En sidste ting, der er værd at spise i Budapest, er de ristede kastanjer. Disse er meget velsmagende, og de vil varme dig lidt op, mens du spiser dem. Disse finder du på de forskellige julemarkeder og nogle gange andre steder i byen i november og december.

Hvad skal man drikke på julemarkederne i Budapest?

Vi har skrevet meget om, hvad du skal spise på julemarkederne i Budapest. Men hvad skal du drikke? Du vil normalt finde masser af lokale drinks på markeder som disse, og det samme er tilfældet i Budapest.

Den vigtigste drink er naturligvis den varme vin, glühwein eller “forralt bor”, som de lokale kalder det. Dette er varm vin, ofte krydret med noget kanel og andre julekrydderier. Børn kan normalt ikke lide det, simpelthen fordi det smager som vin. Voksne elsker det dog, især hvis det er koldt udenfor, da det varmer din sjæl og din krop på samme tid.

varm vin i budapest

Ovenfor kan du også se, at der er mulighed for at smage varm hvidvin og varm rødvin. Der er med andre ord forskel på de forskellige boder, og også om de tilsætter krydderier til drinksene eller ej. Hvis du følger godt efter, kan du også se Budapest julemarked koppen, som er den mest autentiske kop at bruge til at drikke varm vin.

Hvis du vil drikke noget andet, så elsker ungarerne deres palinka (frugt spiritus), især i koldt vejr, som du kan forvente i november og december. Der er masser af forskellige Palinkas tilgængelige i Ungarn. De fleste af dem er lavet af en bestemt frugt (som abrikoser eller blommer), mens nogle er blandede frugter. En normal palinka har et alkoholniveau på mellem 40%-45%, men du kan også finde stærkere udgaver af denne populære drik.

Hvad skal man købe på julemarkederne i Budapest?

Vi har fortalt dig meget om, hvad du skal spise og drikke på julemarkederne i Budapest. Men hvad skal du købe, når du besøger de forskellige boder? Der er et par produkter, man kan købe hvert eneste år, og så er der produkter, man kun finder et år, men så er det væk det næste år. Det vigtigste at huske på er, at markederne er beregnet til at blive fundet håndværksprodukter, det vil sige produkter lavet af folk med deres hænder. Det er ikke masseproducerede produkter fra en fabrik, men produkter lavet med kærlighed og sved rundt omkring i Ungarn.

chokolade

Ovenfor kan du se noget, der plejer at vende tilbage til julemarkederne årligt i Budapest. Det er håndlavede slik med alverdens fyld. Disse er virkelig eksklusive, og prisen per styk er cirka 1000 HUF. Men hvis du vil have nogle lækre og eksklusive slik til jul, kan disse være et godt valg!

kanel kager

Julen er en tid til at spise honningkager, og det er også en tradition i Ungarn. I Ungarn er den vigtigste ingrediens honning. Derfor kalder de det honning-sødt-brød (mézeskalács), hvis man oversætter det ungarske ord. Du finder dem fuldt dekorerede og i alle mulige farver og former. Der er ikke noget helt revolutionerende ved disse kager, men de kan blive en fin dekoration på et juletræ, når du rejser hjem, eller du kan bare spise det, mens du drikker noget varm vin.

keramik på julemarkederne

Ungarerne er kreative og gode med hænderne. Som følge heraf kan du finde masser af keramik af alle slags og i alle afskygninger på julemarkederne. Ovenfor kan du se forskellige smukke genstande, som du kan bruge til at gøre dit hjem pænere, varmere og mere farverigt. Disse er populære blandt voksne og børn, og det kan forblive et minde fra Budapest, som lever med dig resten af ​​livet.

hatte

Der er nogle ting, du ender med at købe i Budapest, fordi du har brug for det der og da. Et eksempel på en sådan genstand kan være en varm hat. Men det er rart at vide, at du vil være den sejeste mand derhjemme, når du går ind på kontoret med en af ​​disse hatte, der vil få dig til at ligne en pilot fra Anden Verdenskrig (eller sådan noget). Til venstre kan du også se alverdens handsker, noget mange også vil finde brugbart, når temperaturerne kommer under 0 Celsius i Budapest i december.

lys din dag op

Vil du rejse hjem med endnu en souvenir, der vil minde dig om Budapest i mange år? Køb en håndlavet lampe på de forskellige julemarkeder i Budapest. Disse er meget populære objekter, og de har ofte meget flotte billeder af berømte Budapest attraktioner og lokationer.

Andre programmer i Budapest

Vi er glade for at hjælpe dig med booking af lufthavnstransport i Budapest. Derudover kan vi også hjælpe med behagelige vinmiddagebryggeribesøg med masser af madguidede turebooking af flodkrydstogter på Donau og meget mere. Vi har hjulpet turister i Budapest i mere end ti år, og vi er glade for at hjælpe dig og din rejsekammerat også!

Tags: ,

Date

Nov 15 2024 - Dec 31 2024

Time

All Day

Location

Vörösmarty ter, Budapest
Vörösmarty ter, Budapest
Vörösmarty ter, Budapest

Other Locations

Szent Istvan Ter
Szent Istvan Ter
Szent Istvan Ter, Budapest
Category